Första mjöden – del 2

Idag tog jag ut ett prov för att mäta specifika vikten, dvs för att se hur långt jäsningen kommit. SG är nu 1005, vilket innebär att allt socker i stort sett är slut. Innebär också att mjöden kommer bli ganska torr.

Jag har sedan tidigare planerat att smaksätta med körsbär. I frysen har jag därför 1 liter osötat körsbärssaft som jag kokade tidigare i somras. Frågan är hur mycket jag ska ha i. Normal saft brukar man ju bland i förhållandet 1:7 och jag räknar med att köra samma förhållanden med detta. Eftersom en damejeanne innehåller ca 7 liter mjöd, så blir det nog lagom att tillsätta min liter saft till detta. När jag kokade saften så mätte jag upp SG-värdet som då var 1035. Mjöden bör alltså stå ytterligare en tid, så jästen får en chans att sätta i sig lite av sockret från körsbärssaften också. För säkerhets skull provblandade jag 70 cl mjöd från provet, med 10 cl av körsbärssaften, och min teori om förhållandet 1:7 visar sig vara ganska så ”spot on”.

Nu får mjöden fortsätta jäsa en tid, vet dock inte i dagsläget hur länge.

Det här inlägget postades i Mjöd. Bokmärk permalänken.