Första mjöden

För 14 år sedan skaffade vi våra första bi. Redan då funderade jag på att göra eget mjöd. Det hör väl liksom till när man är biodlare. Åren har gått och visserligen har vi gjort både cider och öl härhemma, där vi använt egen honung, men någon ren mjöd har det aldrig blivit av. Men nu ska det ske.

Jag har i vanlig ordning läst och funderat på hur jag ska göra. Eftersom mjöd egentligen aldrig varit någon favoritdryck saknar jag lite referenser på hur jag tycker det ska smaka. Jag har dock en idé om något med frisk torr smak, gärna smaksatt med någon av trädgårdens bär. Körsbär har vi gott om, och jag har några liter liggande i frysen, som jag gärna vill använda till detta.

Så väldans mycket prylar behövs inte. Allt finns hemma sedan tidigare. Behöver en hink att blanda i, damejeanner att jäsa i samt refraktometer och termometer för att mäta med. Däremot är jag lite osäker på jäst och eventuella andra tillsatser, så här har det blivit att läsa diverse forum och hemsidor. Skickar efter en påse jäst, Lalvin K1-V1116, en påse GoFerm och en påse Fermaid O. De två senaste är olika typer av jästnäring, något som tydligen behövs eftersom musten i stort sett bara består av socker, och jästen behöver lite andra näringsämnen för att göra ett bra jobb.

Precis som med cider kan man knappast prata om recept när det handlar om mjöd, däremot en metod. Ingredienserna är honung, vatten, jäst, jästnäring och eventuell smaksättare. Frågorna man får ställa sig är hur mycket man vill göra, och hur starkt det ska bli. Svaret på dessa frågor avgör primärt mängd vatten och honung och även mängden jäst samt näring. Jag vill ha omkring 10 liter färdig mjöd, och jag vill ha det runt 10 %. Utifrån detta är det bara att börja räkna. Så här har jag räknat:
10 % alkohol och med en restsötma på runt 10 °Oe ger ett OG på 1086
(dvs (0,10×762)+1010=1086)
OG på 1086 och 10 liter vatten ger att jag behöver ca 3 kg honung.

Det ”recept” jag kommer fram till blir alltså så här:
10 liter vatten
3 kg honung
1 påse Lalvin K1-V1116
6 gram Go Ferm

Jästnäringen, Fermaid O, läser jag mig till att den ska tillsättas i omgångar. Totalt 4 gram och jag bestämmer mig för att ta 1/2-del dag 1, 1/4-del dag 2 och 1/4-del dag 3. Om detta är rätt metod är jag dock osäker på eftersom jag hittar lite olika beskrivningar på nätet om detta.

Dag 1

Mäter upp 3 kg honung. Det kan vara en ganska kladdigt affär att hantera honung, men åren som biodlare har lärt mig hur man gör. Blandar detta först med en mindre mängd vatten och fyller sedan på till 10 liter.

OG hamnar på 1082. I min beräkning så har jag nog glömt ta med volymen på honungen, men det är tillräckligt nära.

Jästen ska enligt beskrivningen dehydreras i 50 ml 38-gradigt vatten. Tillsätter även 6 g GoFerm, som är till för att ”skydda jästen under rehydreringen” som det står i beskrivningen. Verkar ju vettigt! Kyler ner jäst-blandningen till ca 20 °C för att den inte ska få en temperaturchock när den hälls i musten.

Delar hela batchen på mina två 10-liters damejeanner, som åker ut i garaget. Det är nog egentligen lite för varmt där, men jästen är specad för att fungera mellan 10 – 35 °C, så det ska nog funka. Temperaturen i garaget är nu straxt över 20 °C.

Fortsättning följer – förhoppningsvis.

Det här inlägget postades i Mjöd. Bokmärk permalänken.