Lilla Albäcken

Var på en vandring idag som hembyggdsföreningen hade arrangerat. Turen gick runt Ramshult, Skälleryd och Juttorp. Där passerade vi bl.a. Lilla Albäcken som låg helt öde ute i skogen. Sista boende var Valborg Granat som lämnade torpet 1982.

Det här inlägget postades i Fotografering. Bokmärk permalänken.

2 svar på Lilla Albäcken

 1. Douglas Nilsson skriver:

  Hej
  I slutet av 1700-talet bodde i lilla Ahlbäcken Jan Svensson och Ingrid Adamsdotter med familj. Jan Svensson var skräddare. Från 1789 till 1798 var min farfarsmorfarsfarfar Olof Larsson lärpojke där, tillsammans med ännu en lärpojke. Han var bara 11 år gammal när han flyttade in hos Svenssons. Så småningom blev Olof sockenskräddare i Norra Kyrketorp. Förmodligen gick det inte så bra med skrädderiet, för 1805 tog han värvning i Skaraborgs regemente och hamnade i Napoleonkriget. Men både en son och en sonson kom att bli skräddare, så det han lärde sig i torpet vid lilla Albäcken kom till användning ändå. Jag håller på att skriva ett blogginlägg om Olof (arbetstitel: Skräddaren som besegrade Napoleon). Jag skulle vara jättetacksam om jag kunde använda någon av era bilder på torpet? Jag kan inte betala något, det finns inget vinstintresse här, men jag skulle givetvis ge kreddit till fotografen, och jag kan länka till er blogg. Fina bilder överhuvudtaget på er blogg! Mvh /Douglas

 2. Mats skriver:

  Hej Douglas
  Jag har hört en del historier om platsen, men inte detta. Det verkar vara en plats som döljer mycket historia. Du får gärna använda bilder till din blogg som jag hoppas få läsa.

  //Mats

Kommentarer är stängda.