En resa i Västra Harg

Jag tänkte ta med er på en liten resa runt i Västra Harg. Vi utgår från hemmet i Karlshäll. Det ser visst ut som om häcken behöver klippas!

_MG_1279

Vägen går söderut och vi passerar ”gropen”. Här har man tagit grus och sand på båda sidor av vägen. Vägen följer toppen på en liten ås som jag tror egentligen är en sk. ändmorän. Ändmoräner bildades under istiden då isen smälte. Området runt Mjölby är full av sådana här formationer från istiden.

_MG_1280

Vid vägen står två högstubbar som man av någon konstig anledning har lämnat. Stubbarna kommer från de mäktiga lönnarna som växte här.

Nu kommer vi fram till Bosgård som är en stor mjölkgård. Gården har förmodligen väldigt gamla anor. Verksamhet på gården dominerar trakten, vilket kanske är både på gott och på ont.

_MG_1287

Nästa gård är Prästgården, som till skillnad från många andra prästgårdar faktisk inhyser en riktig präst.

_MG_1293

Straxt intill, och vid Kilarpesjön kan man ana Helgeslätts vackra hus. Tranorna ser man ibland, men all oftare kan man höra deras höga genljudande läten.

_MG_1304

Här har vi kommit fram till Hargssjön. Sjön är tyvärr ganska övergödd, men ett kontrollprogram kommer att tas fram av miljönämnden som förhoppningsvis leder till en förbättring.

_MG_1307

_MG_1308

Nu lämnar vi allmän väg och tar istället grusvägen förbi den gamla skolan, som idag förvaltas av hembygdsföreningen.

_MG_1319

Skolan byggdes vid Boo gård, vars stora mangårdsbyggnad man kan ana på kullen mellan de stora ekarna.

_MG_1318

Nu är vi också inne i naturreservatet med namnet Västra Hargs lövskogar, och det är för att skydda dessa gamla gigantiska ekar som naturreservatet har bildats.

_MG_1323

För ett år sedan fick jag se ett par pilgrimsfalkar här. Även vid detta besök fick jag span på falkar. Om det även denna gång var pilgrimsfalkar vet jag inte, men man kan ju alltid intala sig att det var det.

_MG_1329

Naturreservatet är väldigt fint ordnad och speciellt i den här södra delen, runt sjön Aren, finns leder och rastplatser.

_MG_1354En stor del av marken i reservatet brukas fortfarande. Här en liten vall mitt inne i skogen.

_MG_1359

Vall och (tyvärr) på senare år majs, är de grödor som dominerar i jordbruket. Så här års går det att stå ut med all majs, men framåt hösten, när den vuxit sig 2 meter hög, är den inte så rolig att se. Men det är förmodligen en väldigt effektiv gröda för jordbruket, då man inte behöver någon växtföljd utan kan odla samma år efter år. Effektiv men ack så tråkigt.

_MG_1384

Det här inlägget postades i Fotografering, Natur. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.