Skördedags

Nu börjar nästan allt vi odlar på altan och växthus att mogna, och det är dags att försöka ta tillvara den skörd vi får. Tomater och gurka har vi skördat ett tag nu, men nu är det dags för chili och paprika.

Black jalapeno

Chilin får bli inlagd. De sorter vi odlat i år är Black jalapeno, Cayenne och Lombardo och det får bli en mix av alla tre. Jag provade att lägga in chili förra året och det blev ganska så bra. Det recept jag använde då är ju givetvis bortslarvat, men principen är egentligen inte så svår. Man förväller frukterna några minuter och lägger de i en lagom sötsur lag. Frågan är bara om man ska använda ättika eller vinäger, men de flesta recept jag hittar på nätet verkar förespråka vinäger och så får det bli i år.

Receptet på lagen blev så här:
0,5 l vatten
1,5 dl äppelcidervinäger
0,5 dl socker
0,25 dl salt

Först förvällde jag frukter i rikligt med kokande vatten i ca 2 minuter (lite längre för de stora frukterna). Ner i vanliga glasburkar. Koka lagen och häll direkt över i burkarna.

Inlagd chili

Klart.

 

Det här inlägget postades i Mat, Trädgården. Bokmärk permalänken.