Cider 2018

Efter förra årets totala avsaknad av äpplen såg det under våren betydligt gynnsammare ut för årets skörd. Våra bin pollinerade flitigt i den ymniga blomningen. Sommarens torka oroade en aning, men när frukterna så småningom började växa till, visade det sig antalet äpplen inte tagit skada av torkan, även om frukterna var något mindre i storlek.

Vi skördade egen frukt och gjorde även några raider till vänner och fick till slut ihop strax över 200 kg. Mustning gjordes den 6 oktober, då med vår nya fina elektriska kross. Utbudet blev något bättre i år – ca 100 liter must. Om förbättringen beror på krossen, att vi i år låtit frukten ligga och eftermogna lite längre, eller att årets frukt innehåller mer must, är givetvis svårt att säga. Troligen är det en kombination av alla tre. Det man kan konstatera att årets must är betydligt sötare än tidigare år. Tidigare har vi fått ett SG på runt 1,050 men i år ligger det på straxt över 1,060.

10-43-00.jpg

I år var tanken att vi skulle testa lite olika saker. Dels olika typer av jäst, dels att försöka vildjäsa, dvs att inte tillsätta någon jäst alls. Till slut landade musten i 5 olika damejeanner med varsin uppsättning förutsättningar. 

  1 2 3 4 5
Mängd must 10 liter 10 liter 25 liter 25 liter 20 liter
SG must 1,061 1,061 1,063 1,061 1,070
Jäst Ingen jäst EC1118 WLP715 EC1118 Safcider
Tillsatts 700g houng 700 g honung 500 g honung
OG 1,061 1,061 1,070 1,070 1,080

Första 2 dagarna fick damejeannerna stå i vardagsrummet, men därefter åkte de ut i garaget. Temperaturen där låg runt 15 grader, vilket jag tror ger en lite långsammare jäsning och ett bättre slutresultat. Den 27 oktober kom en köldknäpp och temperaturen i garaget sjönk ner under 10 grader och då fick kaggarna komma in i värmen igen. Passade på att ta lite prov på sockerhalt och smak. Det gav ett ganska intressant resultat.

1 2 3 4 5
1,043 1,024 1,009 1,038 1,015

Den flytande champagne-jästen, WLP715 har varit effektivast, därefter Safcider. I kaggen utan tillsatt jäst har det hänt minst, vilket kanske var väntat. Smaken skiljer sig ganska mycket på grund av att sockermängden är så pass olika, och än går det nog inte att avgöra vilken som kommer bli bäst.

_A282878.jpg

Nu får detta stå ytterligare några veckor innan en eventuell omtappning och påfyllning av ren must.

Tillägg 2019-03-03.
Nu är all cider upptappad och slutresultatet blev så här:

Det här inlägget postades i Cider. Bokmärk permalänken.