Efter förra årets totala avsaknad av äpplen såg det under våren betydligt gynnsammare ut för årets skörd. Våra bin pollinerade flitigt i den ymniga blomningen. Sommarens torka oroade en aning, men när frukterna så småningom började växa till, visade det sig antalet äpplen inte tagit skada av torkan, även om frukterna var något mindre i storlek.
Vi skördade egen frukt och gjorde även några raider till vänner och fick till slut ihop strax över 200 kg. Mustning gjordes den 6 oktober, då med vår nya fina elektriska kross. Utbudet blev något bättre i år – ca 100 liter must. Om förbättringen beror på krossen, att vi i år låtit frukten ligga och eftermogna lite längre, eller att årets frukt innehåller mer must, är givetvis svårt att säga. Troligen är det en kombination av alla tre. Det man kan konstatera att årets must är betydligt sötare än tidigare år. Tidigare har vi fått ett SG på runt 1,050 men i år ligger det på straxt över 1,060.
I år var tanken att vi skulle testa lite olika saker. Dels olika typer av jäst, dels att försöka vildjäsa, dvs att inte tillsätta någon jäst alls. Till slut landade musten i 5 olika damejeanner med varsin uppsättning förutsättningar.
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |
Mängd must | 10 liter | 10 liter | 25 liter | 25 liter | 20 liter |
SG must | 1,061 | 1,061 | 1,063 | 1,061 | 1,070 |
Jäst | Ingen jäst | EC1118 | WLP715 | EC1118 | Safcider |
Tillsatts | – | – | 700g houng | 700 g honung | 500 g honung |
OG | 1,061 | 1,061 | 1,070 | 1,070 | 1,080 |
Första 2 dagarna fick damejeannerna stå i vardagsrummet, men därefter åkte de ut i garaget. Temperaturen där låg runt 15 grader, vilket jag tror ger en lite långsammare jäsning och ett bättre slutresultat. Den 27 oktober kom en köldknäpp och temperaturen i garaget sjönk ner under 10 grader och då fick kaggarna komma in i värmen igen. Passade på att ta lite prov på sockerhalt och smak. Det gav ett ganska intressant resultat.
1 | 2 | 3 | 4 | 5 |
1,043 | 1,024 | 1,009 | 1,038 | 1,015 |
Den flytande champagne-jästen, WLP715 har varit effektivast, därefter Safcider. I kaggen utan tillsatt jäst har det hänt minst, vilket kanske var väntat. Smaken skiljer sig ganska mycket på grund av att sockermängden är så pass olika, och än går det nog inte att avgöra vilken som kommer bli bäst.
Nu får detta stå ytterligare några veckor innan en eventuell omtappning och påfyllning av ren must.
Tillägg 2019-03-03.
Nu är all cider upptappad och slutresultatet blev så här: