Mina ölbryggningar 2018

Det hela började 13 januari 2018. Dagen för min födelsedag. Malin var väldigt hemlighetsfull, men beordrade mig in i bilen. Det visade sig att färden gick till Linköping och ett hus i Gottfridberg. Jag skulle gå en kurs i ölbryggning. 

Dagen efter slängde jag mig på datorn för att börja planeringen inför min första egna bryggning. Det blev ett veteöl som döptes till KSMK Vete. Bryggdatum 20 januari 2018.

Receptet är som följer:
2,70 kg Pilsner (EKO) (5,0 EBC) 
2,00 kg Vetemalt (6,0 EBC)
2,00 kg Wheat Munich (Castle)
8,00 g Calypso [13,00 %] – Boil 60,0 min
20,00 g Cascade [5,50 %] – Boil 5,0 min
2,0 pkg Weihenstephan Weizen (Wyeast Labs #3068)

Bryggning nummer 2 skulle bli en tjeckisk pilsner. Den fick givetvis namnet KSMK Check. Bryggdatum 18 februari 2018.

Recpet:
3,60 kg Pilsner (EKO) (5,0 EBC)
1,00 kg CaraBlond 20 (Castle) (20,0 EBC)
11,77 g Columbus (Tomahawk) [14,00 %] – Boil 60,0 min
21,02 g Sterling [7,50 %] – Boil 10,0 min
16,81 g Sterling [7,50 %] – Boil 2,0 min
2,0 pkg Bohemian Lager (Mangrove Jack’s #M84)

Nummer 3 fick helt enkelt namnet Serienummer 3. Bryggdatum 10 mars 2018.

Denna grundar sig på samma recept som vi bryggde under kursen:
5,50 kg Maris Otter (Crisp) (5,5 EBC)
0,40 kg Caramel Malt – 60L (Briess) (118,2 EBC)
35,41 g Saaz [4,00 %] – Boil 60,0 min
50,01 g Cascade [5,50 %] – Boil 30,0 min
0,29 tsp Irish Moss (Boil 10,0 mins)
40,00 g Cascade [5,50 %] – Boil 0,0 min
2,0 pkg Safale American (DCL/Fermentis #US-05)

Nu var det dags för första lagern. KSMK Öchöta Lager Öl. Bryggdatum 7 april 2018. Recept:
4,00 kg Viking Pilsner Malt (4,0 EBC)
1,00 kg CaraBlond 20 (Castle) (20,0 EBC)
23,00 g Perle [7,00 %] – Boil 60,0 min
10,00 g Irish Moss (Boil 15,0 mins)
17,00 g Perle [7,00 %] – Boil 15,0 min
16,00 g Perle [7,00 %] – Boil 0,0 min
2,0 pkg Saflager Lager (DCL/Fermentis #W-34/70)

Dags att börja experimentera med lite honung i ölen. Det fick bli KSMK Biodlarbärs. Bryggdatum 26 maj 2018. Med denna kom jag på 8:e plats på LHBFs sommarölsträff och jag fick mycket nyfikna frågor om den.

Recept:
5,00 kg Viking Pilsner Malt (4,0 EBC)
0,50 kg Aroma (Castle) (100,0 EBC)
0,50 kg CaraBlond 20 (Castle) (20,0 EBC)
8,00 g Columbus (Tomahawk) [13,00 %] – Boil 60,0 min
10,00 g Irish Moss (Boil 10,0 mins)
14,00 g Perle [7,80 %] – Boil 10,0 min
7,00 g Calypso [14,90 %] – Boil 5,0 min
0,70 kg Honung 
2,0 pkg Safale American (DCL/Fermentis #US-05) [50,28 ml]

Dags för ett vinteröl. KSMK Imperial Honey Stout. Bryggdatum 25 augusti 2018.
Kommer att finns i två varianter. Den ena ”straight” och den andra ”mä’ sting” som innehåller spår av chili.

Recept:
5,00 ml Lactic Acid (Mash)
6,00 kg Maris Otter (Crisp) (5,5 EBC)
0,60 kg Viking Chocolate Light Malt (400,0 EBC)
0,50 kg Black (1500,0 EBC)
0,40 kg Crystal 150 (170,0 EBC)
0,40 kg Oats, Flaked (Briess) (2,8 EBC)
37,13 g Columbus (Tomahawk) [14,00 %] – Boil 60,0 min
18,56 g Cascade [5,50 %] – Boil 15,0 min
10,00 g Irish Moss (Boil 10,0 mins)
17,82 g Cascade [5,50 %] – Boil 5,0 min
0,70 kg Honung
2,0 pkg Safale American (DCL/Fermentis #US-05)

Det här inlägget postades i Öl. Bokmärk permalänken.