Min födelsedagspresent från Malin i går, var en kurs i ölbryggning hos Linköpings hembryggare. Vi har ju under flera år gjort vår egen cider med tämligen lyckat resultat, men förra säsongen fick vi inte ett äpple i trädgården och cidertillverkningen låg helt nere. Därför passar det utmärkt att bredda sig lite i produktionen av bryggeriprodukter. Att brygga öl är ju nästan samma sak, även om en hel del moment givetvis skiljer sig åt. I stället för att slita med att få fram must, som ju är det huvudsakliga arbetet när man gör cider, så kan de flesta ingredienser man behöver för sin öl köpas mer eller mindre färdigt.
Steg 1 är att tillverka en mäsk från malt och till detta kan man nog använda vilket spannmål man vill. Malten köper man mer eller mindre färdig. Vi utgick från kornmalt som vi körde genom en kross och rörde ner i 65-gradigt vatten. Där fick det stå en timme för att laka ur sockret i malten.
Steg 2 är att koka mäsken till en vört, och under kokningen blanda i humlen. Precis som med malten finns hur många varianter av humle som helst.
Steg 3 är att kyla ner mäsken så snabbt som möjligt. Vi hade en kylspiral som var otroligt effektiv. Nu gäller det också att alla redskap och kärl man använder är desinficerade.
Steg 4 är att blanda ner jästen, helst med så mycket syre som möjligt för att ge jästsvamparna så goda förutsättningar som möjligt. På med lock och låt det jäsa. Den sats vi satte skulle jäsa i ca 2 veckor så den 28:e ska vi träffas igen för att tappa upp.
Det blir ju en hel del väntetid i den här processen, och vad gör man då om inte provsmakar och diskuterar öl.
Den här beskrivningen är den korta sammanfattningen. En fullständig beskrivning av hur man tillverkar öl är förmodligen inte möjlig att författa, för det finns ett oändligt antal variabler i form av tider, olika sorters malt och humle. Även olika yttre förutsättningar som t.ex. vattnets sammansätting, temperaturer i de olika stegen, osv. påverkar resultatet. Sammantaget tar det nog ungefär en livstid att lära sig detta – om ens det räcker. Men nu börjar vi, i liten skala, så får vi se vad vi kan lyckas få fram.
Tack Jonas och Peter för en mycket intressant och givande dag.