KSMK Vete

Nu är jag igång och har kört min första omgång öl. Jag fick för mig att ett veteöl skulle bli mitt första försök. Jag har redan nu döpt den till ”KSMK Vete”. Vet inte varför jag valde det, men någonstans måste man ju börja. Jag fick alla prylar i torsdags, och har väl inte mer än hunnit med att packa upp och titta på grejerna. Var lite orolig för att gasoltillgången inte skulle räcka till, men att köpa ytterligare en tub kostar ju någon tusenlapp. Så här gick det till på ett ungefär idag:

Börjar med att skruva fast en kraftig krok i taket. Tänker att det kan vara ganska smidigt att hänga upp säcken i den när det är dags för det. Funderar också lite på temperaturmätningen och får för mig att använda en templogger jag har liggande. Den består av en Rasberry-dator och en mätsensor. Detta funkade inte riktigt som tänkt, men det går ju alltid att förbättra.

Nästa lilla fel – säcken är för liten. Tyckte nog att jag kollade storlek på kitteln, men måste nog ha missat något. All malt, totalt 6,7 kg, får dock plats så det funkar att köra vidare. I takkroken har jag en våg så jag väger upp vattnet, ca 20 liter, istället för att mäta volymen.

Nu är det dags att börja koka. Har läst en hel del om olika metoder, där man lägger in olika ”raster” vid olika temperaturer för att få ut en bra mäsk. Jag hade gjort upp ett schema att köra efter, men inser att det är otroligt svårt att pricka rätt temperaturer. Så här blev det i alla fall:
Vid 40 grader i med malten.
Värmer till 53 grader och väntar i 15 minuter
Värmer till 65 grader och väntar i 60 minuter
Värmer till 75 grader och väntar i 10 minuter

Upp med påse, på med värme och i med första humlen.
Kokar i 30 minuter och i med andra humlen.
Kokar i ytterligare 30 minuter.

Under väntetiderna fixar jag med resten av utrustningen. Behöver bl.a. slangar till kylspiralen.

Kylningen tar ca 20 minuter – spiralen är verkligen effektiv.

Mäter sockerhalten i vörten – tror att det kallas OG. Det hamnar på 1.065 vilket nog är lite för högt, men det ser jag först nu efteråt. Enligt receptet ska det ligga på mellan 1.045 och 1.052, men nu gör jag inget åt det.

I med jästen. Den har levererats i en förpackning som i sig innehåller en påse. Den innersta påsen ska man punktera genom att slå på ytterpåsen. Jag har två påsar och den ena har svällt upp, vilket tyder på att någon slags process har startat. Den andra påsen har det dock inte hänt något med, och när jag öppnar den ser jag att innerpåsen fortfarande är hel. Nåväl jäsningen kanske går igång i alla fall. I med båda påsarna och så är det klar för idag. Damejeannen hamnar i ett hörn i arbetsrummet, där temperaturen ligger runt 18-20 grader. Nu återstår att vänta… 

Det här inlägget postades i Öl. Bokmärk permalänken.

Ett svar på KSMK Vete

  1. Pingback: 2 flaskor öl | Karlshäll

Kommentarer är stängda.