KSMK Check

Ny ölbryggning på gång. Denna har jag döpt till KSMK Check. KSMK står förresten för Karlshälls Sylt och Marmeladkokeri och har blivit ett begrepp som jag använder när jag lägger beslag på köket för att koka ihop någon sylt, marmelad eller göra någon gurkinläggning. All tillverkning av trädgårdens frukter och bär har av någon anledning hamnat på mitt bord – vilket jag inte har något emot eftersom det roar mig ofantligt att ta hand om vad naturen har att ge.

Jag har denna gång utgått från ett recept som ska vara en clone på Pilsner Urquells, därav namnet Check (alltså tjeck). Det är ett underjäst öl och kanske inget för en rockie att göra som andra öl – men vad tusan. Temperaturen i garaget är just nu perfekt för ett öl med lagerjäst, runt 12-13 grader, så det är väl lika bra att passa på innan värmen förhoppningsvis kommer. 

Förra gången (dvs första gången jag körde helt själv) gjorde jag väl en del missar. Dels tänkte jag inte på att sila bort humlen innan jäsningen, dels så gick något snett vid jäsningen, som avstannade lite för tidigt. Jag har dock flaskat upp detta, och kommer troligen stå med en back överhumlat och sött veteöl om några veckor.

Även denna gång råkade jag ut för ett litet misstag. Gasen tog slut så malten fick ligga en stund längre i grytan medan jag åkte till macken för att byta gasflaska. Nu har jag i alla fall lite bättre grepp på hur mycket gas som går åt, eftersom jag var smart nog att väga gasflaskan före och efter kokningen. 

Jäsningen har tagit enormt (och olidligt) lång tid på sig att starta. Från söndag eftermiddag till i dag onsdag på morgonen har det stått utan att något egentligen har hänt, dvs nästan 80 timmar. Men nu har det exploderat och jäsningen är i full gång och en ganska kraftig jäskrona har bildats. Jag har nog inte riktigt koll på hur länge det kommer jäsa, men jag tror jag ska låta det stå minst 2 veckor innan jag överhuvud taget gör något. Vi får helt enkelt se hur det utvecklas.

 

Det här inlägget postades i Öl. Bokmärk permalänken.