Så är det då äntligen dags att tappa cidern på flaskor. Moment 1 är att fixa rena flaskor. Vi har via vänner lyckats få tag i 3 backar ½-liters returflaskor som nu legat i blöt ett dygn. De har sedan sköljts mycket omsorgsfullt och även fått baka i ugnen en stund.
Själva tappningen är kanske inte så upphetsande att beskriva, men en beskrivning av vägen dit kanske kan finna intresse. Första steget i tillverkningen finns beskrivet i mitt inlägg från den 25 september ”Must och så småningom kanske cider”. Jäsningen kom igång efter någon dag och den 23 oktober, nästan en månad senare, gjorde vi första omtappningen. OE-talet var då -5 (?) och vi fyllde då på med 2 liter must som sparats i frysen. Efter detta blev OE-talet runt 0. Samma sak, dvs omtappning och påfyllning av must, gjordes den 31 oktober.
Idag skriver vi den 7 november, så hela jäsningen har alltså tagit drygt 2 månader.
Efter tappningen fyllde vi på med 1 tsk socker (ca 4-5 g) för att förhoppningsvis få igång lite kolsyrejäsning.
Hur smakar detta då? Tja, helt ok dricka som det är (fick ju i mig en del när häverten skulle ”sugas” igång), men den skulle kanske kunna vara lite torrare. Men med lite kolsyra och att det får mogna några månader så kommer detta bli en gudadryck – om vi nu kan vänta så länge…
SKÅL
Pingback: Cider 2013 | Karlshäll