Must och kanske så småningom cider

Jag har under många år retat mig på alla äpplen som bara går till spillo. Visst har en del blivit till äppelmos, paj och stekts med smör, socker och kanel, men huvuddelen har hamnat i komposten. Även två ganska så misslyckade försök att göra vildjäst cider har jag gjort. Första gången var det min hjärna som hade lite otur. Jag skulle hälla i 1 kg socker så jag tog en påse och hällde i – men det var visst 2 kg i den påsen. Jag gillar min cider torr så den brygden var bara att hälla ut. Andra gången ville inte jäsningen dra igång riktigt och även den omgången åkte ut.

I år så fick vi via kontakter i biodlarföreningen kontakt med en kille som har en kross och press för frukt. Senaste helgen var vi där med 5 stora hinkar äpplen. Av detta fick vi med oss hem dryga 20 liter must.

Äppelkrossen

Äppelpressen

Det mesta av musten åkte ner i en stor damejeanne tillsammans med ca 1 kg socker. En liten flaska med champagne-jäst åkte i och hela konkarongen står nu i pannrummet för att börja jäsa.  I skrivande stund har inget ploppande i jäsröret observerats, men jag hoppas det fungerar.

Det här inlägget postades i Cider, Mat, Trädgården. Bokmärk permalänken.

2 svar på Must och kanske så småningom cider

  1. Pingback: Cidern tappas | Karlshäll

  2. Pingback: Hur man inser att man kanske blivit en nörd – vad nu definitionen på det är. | Karlshäll

Kommentarer är stängda.